Activități planificate
- Predarea cursurilor de master pentru trei specialități în domeniile energetic, agricol și alimentar din cadrul a trei facultăți;
- Predarea cursului de formare continuă pentru profesorii din învățământul professional tehnic;
- Organizarea școlilor de vară;
- Organizarea meselor rotunde;
- Organizarea unei secțiuni tematice în cadrul conferinței științifice internaționale;
- Vizită de studiu.
Activități realizate 2023-2024
- 31.10.2023, Seminar de informare despre proiectul JMO Chair EUleadSD
La UTM, campusul Botanica a fost organizat un Seminar de informare: Programul Erasmus+ – oportunități de internaționalizare a Instituțiilor de Învățământ Superior. Programul Erasmus+ este o excelentă oportunitate pentru a prelua bunele practice europene în diverse domenii ale educației și cercetării, care vor sprijini atât personalul academic cât și studenții în dezvoltarea lor personală și profesională. UTM este câștigătoarea proiectului Jean Monnet Chair „Promovarea rolului de lider al Uniunii Europene pentru managementul dezvoltării durabile în contextul integrării europene/Fostering European Union Leadership and Management for Sustainable Development in the context of European integration – EUleadSD”, nr. 101126990, ERASMUS-JMO-2023-CHAIR. La eveniment au participat cca 120 de participanți, reprezentați de cadre didactice și studenții de la trei facultăți: FIEB, FCGC și FUA. Mai multe detalii aici.
- 14.11.2023, Lansarea proiectul Jean Monnet Chair EUleadSD
Proiectul JMO Chair EUleadSD va fi un bun instrument pentru formarea de cunoștințe, abilități și atitudini cu privire la tranziția neutră din punct de vedere climatic către o societate mai durabilă, urmând cele mai bune practici europene. Prin acest proiect dorim să valorificăm oportunitatea de a include unghiul UE în studiile de inginerie, pentru studenții cu studii extracomunitare, pentru a contribui la dezvoltarea competențelor și abilităților în domenii orientate spre viitor precum combaterea schimbărilor climatice, energia curată, agricultura durabilă și siguranța alimentară în așa fel încât tinerii specialiști să poată intra cu succes pe piața muncii. Coordonatoarea proiectului Cornelia CRUCERESCU, dr.conf.univ., FIEB a prezentat obiectivele, activitățile și rezultatele preconizate ale proiectului. Menționăm unele din ele, cum ar fi excelență în predare prin valorificarea mai multor metode educaționale privind studiile UE; întroducerea unghiului de studii UE pentru formarea competențelor tehnice verzi specifice domeniilor de activitate; informarea personalul academic despre rolul proiectelor Jean Monnet în studiile de formare a managerilor și inginerilor. Membrii echipei de proiect dr.conf.univ. Andrei ZBANCĂ, FIEB, dr.conf.univ. Andrei Cumpanici, FTA și dr.conf.univ. Cristina EFREMOV, FD au prezentat specificul cursurilor care urmează să fie predate în cadrul proiectului. Mai multe detalii aici.
- Predarea cursului de master „Economia circulară”, Facultatea de Energetică și Inginerie Electrică (FEIE), dr.lector univ., Cristina EFREMOV.
Cursul obligator de master „Economia circulară” este integrat în programul de master „Energie și mediu”. A fost predat în perioada 12 februarie – 30 martie 2024.
- Predarea cursului de master „Managementul siguranței alimentului”, dr., conf. univ., Facultatea Tehnologia Alimentelor (FTA), Andrei CUMPANICI
Cursul obligator de master „Managementul siguranței alimentului” este integrat în programul de master „Calitatea și siguranța produselor alimentare”. A fost predat în perioada 8 aprilie – 1 iunie 2024.
- Predarea cursului de master „Agricultura competitivă în contextul integrării europene”, Facultatea de Științe Agricole, Silvice și ale Mediului (FȘASM)), dr., conf. univ., Andrei ZBANCĂ.
Cursul opțional de master „Agricultura competitivă în contextul integrării europene” a fost predat pentru programele de master „Agroecologie” și ”Agricultura conservativă”. A fost predat în perioada 27 mai – 14 iunie 2024.
- Predarea cursului opțional de master „Inițierea în studiile despre rolul de lider al UE pentru dezvoltarea durabilă”, FEIE, FTA, FȘASM, rd., conf.univ., Cornelia CRUCERESCU.
- 23.02.-05.04.2024, Predarea cursului de formare continuă pentru învățământul profesional-tehnic „Dezvoltarea durabilă în contextul integrării europene”, Centrul formare continuă&Facultatea Inginerie Economică și Business, dr., conf. univ., Cornelia CRUCERESCU
Prin implementarea proiectului Jean Monnet Chair EUleadSD se diversifică procesul de instruire realizat la UTM, valorificându-se mai multe metode de învățare, printre care și oportunitatea de a învăța pe tot parcursul vieții. În perioada 23.02.-05.04.2024, pentru profesorii din învățământul profesional-tehnic, au fost organizate cursurile de formare continuă „Dezvoltarea durabilă în contextul integrării europene”, care este una din activitățile de bază ale proiectului JMO Chair EUleadSD. Cursul este integrat în Programul de formare continuă „Didactica de specialitate”, acreditat de către Ministerul Educației și Cercetării și este organizat gratis, cu suportul proiectului Jean Monnet Chair EUleadSD, finanțat de programul Erasmus+ al Uniunii Europene. Cursurile au fost finalizate cu succes de către 15 cadre didactice din învățământul profesional tehnic de la școlile profesionale, colegiile și centrele de excelență din diverse localități ale țării. Mai multe detalii aici și aici.
- 17.05.2024, Masa rotundă „Politici energetice europene în contextul dezvoltării sustenabile și integrării europene a Moldovei”.
Sectorul Energiei are o semnificație deosebită pentru o dezvoltare durabilă a economiei, dat fiind că „securitatea energetică constituie o preocupare constantă, atât pentru statele membre ale UE, în particular, cât și pentru comunitatea europeană, în ansamblu. Pentru Moldova, stat cu aspirații europene, problematica securității energetice este vitală în condițiile dependenței totale de resursele energetice, iar integrarea Moldovei pe piața energetică europeană devine o prioritate pentru viitorul acesteia”. Evenimentul a reunit reprezentanți de vază ai organizațiilor țintă: Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova; Ministerul Energiei al Republicii Moldova; Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale al Republicii Moldova; Misiunea Înalţilor Consilieri ai Uniunii Europene pentru Republica Moldova; Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a Republicii Moldova; Consiliul Municipal Chișinău, Primăria municipiului Chișinău; Centrul Național pentru Energie Durabilă; SA „ENERGOCOM”; ÎCS „Premier Energy” SRL; SA „CET-Nord”; Î.S. ”Nodul Hidroenergetic Costeşti”; PNUD – Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare; Asociația Inginerilor de Instalații din Republica Moldova; Comitetul Național Român al Consiliului Mondial al Energiei; Asociația Comitetului Naţional Român – CIGRE; Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București, reprezentanți ai mediului academic. Mai multe detalii aici.
- 05.06.2024, Școala de vară, UTM/FIEB&Instituția Publică Colegiul de Ecologie din Chișinău, dr., conf. univ., Cornelia CRUCERESCU
Scopul principal al școlii de vară a fost de a familiariza elevii cu aspectele esențiale ale dezvoltării Uniunii Europene (UE), integrării europene și dezvoltării durabile, oferindu-le o perspectivă asupra impactului semnificativ al acestor domenii. Mai multe detalii aici și aici.
- 06.06.2024, Școala de vară, UTM/FIEB&Instituția Publică Centrul de Excelență în Economie și Finanțe, dr., conf. univ., Cornelia CRUCERESCU
Tranziția la o dezvoltare durabilă trebuie să fie justă și incluzivă. Una din prioritățile strategice este anticiparea competențelor și pregătirea populației pentru dubla tranziție: digitală și neutră climatic. Cu cât conștientizarea principiilor dezvoltării durabile va avea loc mai devreme, cu atât societatea va fi mai pregătită pentru noile transformări și vor fi evitate epuizarea resurselor, cataclizmele ecologice și polarizarea societății. Mai multe detalii aici.
Activități realizate 2024-2025
Toggle Content goes here
Activități realizate 2025-2026
Toggle Content goes here